Uno Regler

UNO är ett av världens mest populära sällskapsspel. I den här artikeln ska vi gå igenom hur man spelar detta klassiska kortspelet. Låt oss reda ut reglerna så det inte blir något bråk nästa gång du samlar familjen för en omgång! Vi ska också gå igenom några vanliga frågor.

Vad är UNO?

UNO är ett populärt kortspel som spelas med en särskild kortlek och har blivit en klassiker i många hem världen över. Spelet skapades av frisören Merle Robbins från Ohio 1971 som en variant av kortspelet Vändåtta. Robbins och hans familj började sälja spelet själva, men efter att ha sålt cirka 5 000 exemplar sålde Robbins rättigheterna till en vän, Robert Tezak, som ägde ett tryckeri. Tezak grundade International Games, Inc. för att marknadsföra UNO. Sedan dess spridit sig har kortspelet spridit sig och fått många fans jorden runt.

Syftet med Uno

Syftet med Uno är att bli av med alla sina kort innan de andra spelarna blir det. Spelet går ut på att spela sina kort i enlighet med reglerna, där spelare måste matcha korten på bordet antingen efter färg eller nummer. Den första spelaren som lyckas spela sitt sista kort först vinner omgången.

Så här spelar du UNO

Spelet börjar med att varje spelare får sju kort. Den första spelaren lägger ett kort på bordet, och spelet fortsätter medurs. Varje spelare måste lägga ett kort som matchar antingen färgen eller numret på det kort som ligger på toppen av högen. Om en spelare inte kan spela ett kort, måste de dra ett kort från draghögen. När en spelare har ett kort kvar måste de säga ”UNO!” för att informera de andra spelarna. Om de glömmer detta och en annan spelare påpekar det innan nästa spelare gör sitt drag, måste den som glömde dra två kort som straff.

Specialkortens funktioner

En standard Uno-kortlek består av 112 kort, som är indelade i olika färger (röd, grön, blå och gul) och nummer (0–9). Utöver dessa finns det specialkort som har särskilda funktioner, såsom:

  • Dra två kort: Nästa spelare måste dra två kort och hoppa över sin tur.
  • Vänd: Ändrar turordningen. Är det bara två spelare som deltar fungerar vändkortet som ett stoppkort.
  • Stoppkort: Nästa spelare missar sin tur. Stoppkorten kan staplas på varandra för att hoppa över flera spelare. Stoppkort kan kombineras med andra specialkort, som vändkort och dra två-kort.
  • Byt färg: Spelaren som lägger detta kort kan välja vilken färg som ska spelas härnäst.
  • Dra fyra och byt färg: Nästa spelare drar fyra kort och turordningen ändras.

Det är värt att notera att reglerna för specialkort kan variera något beroende på vilken version av Uno man spelar eller vilka husregler som tillämpas. Vissa grupper tillåter till exempel att man staplar flera specialkort av samma typ för att förstärka effekten. I andra grupper kan det vara så att man inte får ”gå ut” på specialkort, alltså att det sista kortet man lägger inte får vara ett specialkort.

Användning av individuella kort

Användningen av individuella kort kan påverka spelets utgång drastiskt. I många fall kan det vara smart att spara sina specialkort till kritiska lägen. Märker du att spelaren efter dig bara har ett kort kvar kan det vara lämpligt att använda ditt stoppkort eller kanske till och med ditt dra-fyra-och byt färg kortet direkt istället för att spara det till senare. På så sätt kan du hindra din motståndare från att lägga sitt sista kort samt eventuellt tvinga denne att plocka upp fler kort.

Så avslutar du spelet

Spelet avslutas när en spelare har lagt sitt sista kort och kommit ihåg att säga UNO! i omgången tidigare. Glömmer spelaren att säga UNO! och någon påpekar det innan den spelaren lagt sitt sista kort måste den spelaren plocka upp två nya kort. Enligt de officiella reglerna får man inte heller gå ut med två kort, utan endast när man bara har ett kort kvar. Det kan dock variera beroende på sällskapet. Vissa tycker att det är tillåtet. Enligt de officiella reglerna är det dock bara tillåtet att gå ut när du har ett kort kvar.

Poängräkning

Bestämmer ni er för att spela fler omgångar så är det viktigt att ha koll på hur man räknar ut sina poäng. Nedan går vi igenom vad som gäller.

Poängberäkning

När en spelare går ut, det vill säga blir av med alla sina kort, räknar de övriga spelarna samman poängen för de kort de har kvar på handen. Poängen för varje kort räknas enligt följande:

  • Nummerkort (0–9): Kortets värde i poäng (t.ex. ett kort med siffran 5 ger 5 poäng).
  • Dra två-kort: 20 poäng.
  • Stoppkort: 20 poäng.
  • Vändkort: 20 poäng.
  • Byt färg-kort: 50 poäng.
  • Byt färg dra fyra-kort: 50 poäng.

Poängsystem

Det finns två huvudsakliga sätt att räkna poäng i Uno:

  1. Total poängräkning: Den spelare som först går ut får poängen för de kort som de andra spelarna har kvar. Spelet kan spelas tills en spelare når en förutbestämd poänggräns, ofta 500 poäng, för att vinna spelet.
  2. Löpande poängräkning: Varje spelare räknar sina poäng efter varje omgång och lägger till dem till sina tidigare poäng. Den spelare som först når den bestämda poänggränsen utesluts från spelet. Den sista spelaren kvar är vinnaren.

Så här vinner man spelet

Den spelare som först spelat ut korten på hand är den som vinner. Genom att vara strategisk i användandet av sina specialkort har spelaren möjlighet att hindra motståndaren från att lägga sina kort och därmed få ett betydande övertag.

Vanliga frågor

Hur spelar man Uno?

UNO går ut på att vara den första som blir av med korten på hand.

Hur många kort i Uno?

I en UNO-kortlek finns det 112 kort. 19 kort för de fyra färgerna, grön, blå, röd och gul, samt en uppsättning specialkort.

Hur många kort ska man ha i Uno?

Enligt de officiella reglerna börjar varje spelare med sju kort på handen. Beroende på hur många som spelar kan man dock välja att ändra den siffran.