Andi Arief, Indonesisk regeringsrådgivare, fick sitt Twitter-konto kapat för ett tag sedan. Personerna som tog kontroll över kontot började sedan sprida falska tsunamivarningar med Arief’s konto.
Andi Arief är rådgivare åt den Indonesiska regeringen i katastroffrågor och har sedan ett par månader tillbaka postat verkliga varningar om jordbävningar, översvämningar, och vulkanutbrott. Arief har cirka 8 000 följare och alla kunde se den falska varningen om att en tsunami skulle drabba Jakarta förra tisdagen. Arief upptäckte ganska snabbt att någon obehörig hade fått kontroll över hans konto och skapade därför ett nytt alternativt konto samtidigt som att han arbetade för att återta kontrollen över det ursprungliga kontot.
Arief lägger skulden för att ha förlorat kontrollen över kontot på sig själv. ”Det är förmodligen för att jag varit oförsiktig med mina uppgifter och därför kommer jag i framtiden använda mitt nya Twitter-konto”, säger Arief i ett uttalande.
”Hackarna” fick förmodligen kontroll över kontot med hjälp av att gissa lösenordet eller använda sig av ”phishing attacker”. Phishing är en metod för att komma åt lösenord, användarnamn och annan känslig information genom att legitima signaler till offret(servern). Därefter kan man utnyttja olika metoder för att kommat den önskade informationen.
[ad#Google Blogg]
Det här är inte första gången som en offentlig persons användarkonto blivit kapat i sociala medier. Men den här gången kunde de falska meddelandena ha lett till allvarligare konsekvenser för allmänheten. Vad hade hänt om bara en bråkdel av de som följer Arief hade tagit varningen på allvar? Varningen hade med all sannolikhet inte enbart blivit förmedlade via Twitter och Internet, utan snarare spridits med word-of-mouth och därmed spridits till en mycket större publik. Därefter är det väldigt svårt att förutspå vad som hade hänt, panik kanske?
Källa:
Källa 1
Källa 2
Källa 3