Skitgubbe

Skitgubbe är känt under många namn och ett underhållande kortspel i Sverige. Det är ett kortspel som passar för hela familjen. Här kommer vi att gå igenom reglerna för skitgubbe och några användbara strategier för att vinna.

Regler i Skitgubbe

Att spela skitgubbe görs oftast mellan 2–6 personer med en vanlig kortlek på 52 kort. Målet med spelet är att bli den första som blir av med alla sina kort först.

Alla spelare får tre kort framför sig som ligger med framsidan ner och tre öppna kort. Reglerna skiljer sig lite för antal kort på handen. Vissa varianter kör med 3 kort på handen och andra med 5 kort på handen.

Kortens värde

De flesta kort är värda sin egen valör men det finns även speciella kort som du ska vara lite extra uppmärksam på:

  • Alla 2:or: Detta kort kan spelas ovanpå vilket kort som helst och startar en ny spelhög.
  • Alla 10:or: Detta kort startar också en ny hög samtidigt som du kastar bort korten under.
  • Ess: Ess är det högsta kortet och kan läggas ovanpå vilket annat kort som helst.

Spelet

En giv börjar alltid med att en spelare blandar korten noggrant och delar bland alla spelare. Det är alltid spelaren till vänster om given som lägger det första kortet.

Det som är underhållande med Skitgubbe är att det är ett ganska fartfyllt spel där du snabbt kan spela igenom en spelomgång. Spelet är också en blandning mellan tur och strategi, där du måste veta när du ska spela dina bästa kort.

Spelets genomförande

Skitgubbe är uppdelat i två omgångar där det gäller att bli av med kort så snabbt som möjligt. Det gäller alltså både dina kort på handen och korten på bordet. En spelomgång brukar ta mellan 10-20 minuter beroende på hur många spelare som deltar.

Första rundan

Spelet börjar med att alla spelare spelar ut ett kort på handen och lägger det på bordet. Spelarna måste följa färg eller den valör som ligger på bordet. Om du som spelare inte har något passande kort att lägga ner får du plocka upp hela högen.

När du lägger ner ett kort måste du alltid plocka upp ett nytt kort från plockhögen. Alla spelare ska alltså alltid ha tre kort på handen (eller fem beroende på vilka regler ni kör med). Så länge det finns kort kvar i plockhögen är man inne på den första rundan av spelet. När någon har dragit sista kortet går man över och spelar med de kort man har på handen.

Andra rundan

När plockhögen är slut börjar man spela ut de kort man har på handen. Lyckas du även bli av med alla dessa börjar du spela de öppna kort som du har framför dig. Sist men inte minst lägger du ut de dolda korten, en efter en.

Precis som innan måste du plocka upp hela högen om du inte har ett passande kort att spela. Så här fortsätter spelet tills någon har blivit av med alla sina kort.

Strategier och tips för Skitgubbe

Du kan använda dig av olika strategier beroende på vilken fas spelet befinner sig i. Om du är i den första fasen kan det till exempel vara smart att spara de höga korten och använda dessa vid ett senare skede i spelet. Det är också viktigt att försöka spela ut sina låga kort så snart som möjligt, annars är det risk att du får plocka upp en stor hög med kort i ett avgörande skede. Tänk också på att utnyttja dina 2:or och 10:or på bästa sätt. Du kan till exempel använda 10:an för att bränna en stor hög och riskera att få plocka upp en större mängd kort.

Strategier för fasen med öppna kort

När du går över till fasen med öppna kort är det viktigt att du håller koll på dina motståndare. Titta på deras öppna kort och se över vilka möjligheter de har. Då kan du blockera dem och tvinga dem att plocka upp högen som ligger på bordet.

Strategier för fasen med dolda kort

När du befinner dig i den sista fasen med dolda kort måste du förlita dig till stor del på turen. Om du har lyckats spara en 10:a till denna fasen, alltså ett brännkort, kan det hjälpa dig på vägen. I övrigt är det bara att vända upp de dolda korten och hoppas på det bästa. Kom ihåg att din motståndare sitter i samma position varje gång ni spelar.

Allmänna tips att ta till sig

Ett allmänt tips som du kan ha väldigt stor nytta av är att alltid planera framåt. Försök att tänka ut vilka kort du ska lägga för att undvika att hamna med plockhögen. Försök även hålla koll på vilka kort som redan har spelats, så har du mer kolla på vad motståndarna kan tänkas lägga för kort nästa gång.

I skitgubbe är det också viktigt att vara flexibel och snabbt kunna anpassa sig efter en ny strategi. Spelet kan svänga snabbt, speciellt när någon får plocka upp en större hög med kort. Då gäller du att du kan ändra din spelstrategi beroende på utgången.

Vanliga frågor

Hur räknar man kortens värde i Skitgubbe?

2:or och 10:or kan läggas på vilka kort som helst och betyder att spelaren efter kan lägga sitt lägsta kort. Essen är de högsta korten i spelet. Resterande kort har samma värde som valören visar.

Vilka strategier kan hjälpa mig att vinna i Skitgubbe?

Du kan till exempel försöka spara dina höga kort för att tvinga dina motståndare att plocka upp högen vid ett sent skede i spelet. Det är också viktigt att hålla ett öga på motståndarna och förutspå vilket som blir deras nästa drag.

Vad gör jag om det uppstår en konflikt om reglerna under spelet?

Stoppa spelet och diskutera med personen vad denne anser är det korrekta sättet att spela. Försök sedan komma fram till en kompromiss som passar er båda. Om inte, får resterande spelare rösta om hur ni ska spela.