Det japanska parlamentet har slagit fast nya lagar mot cyberkriminella som gör skapande och distribuering av malware olagligt och straffbart med fängelse och dryga böter.
Om man döms för något av ovanstående riskerar man up till tre års fängelse och böter som kan kosta dig så mycket som 6 200 dollar. Lagen säger även att det är olagligt att oavsett ändamål lagra malware, och det är straffbart med upp till två års fängelse och 3 720 dollar i böter.
Lagen försätter vissa antivirus företag i en knepig situation då de just lagrar malware för att undersöka den, de frågar sig om de kommer att straffas för detta. De arbetar med malware för att förbättra säkerheten för gemenman. Förhoppningsvis används lagen mot personer som skapar och sprider malware för egen eller annans ekonomiska vinning.
[ad#Google Blogg]
Enligt TheNextWeb ger lagen även polis och andra myndigheter rätten att hämta kommunikationsloggar från människors internetleverantörer och därmed se om vad och hur de kommunicerat på Internet. Något som strider mot den japanska konstitutionen, som rättfärdigar människors rätt till privat kommunikation.
Lagen har blivit antagen av det japanska parlamentet men väntar fortfarande på att överhusets juridiska nämnd ska avgöra hur den bäst implementeras. Lagen tar Japan ett steg närmare den internationella konventionen angående cyberkriminella, som definierar nationers åtaganden och rättigheter när man tar sig an cyberkriminella.
Du kan läsa mer om olika former av datorvirus samt hur du tar bort malware med malwarebytes-antimalware!
Källa 1