Kina är känt för sin statliga kontroll över Internet i landet. Bland annat har Google kastats ut, vilket får den inhemska sökmotorn att frodas. Facebook och Twitter är starkt censurerade av staten, något som får medlemmarna att undvika nätverken. Men de inhemska sociala nätverken har fram tills nu frodats och ökat i mängden användare. Den inhemska motsvarigheten till Twitter, Weibo, utmärker sig som det nätverk som ökar mest i Kina.
Den kinesiska regeringen menar att sociala nätverk kan användas av regeringsmotståndare, terrorister och kriminella för att skapa falska opinioner i samhället. Opinioner som potentiellt kan starta revolutioner mot regeringen. Därför vill de nu stärka sin kontroll även över de inhemska nätverken.
En talesman för den kinesiska regeringen har bland annat sagt att opinionen på Internet inte följer något regelbundet mönster än, men visar mer och mer att den håller på att organiseras. Vissa aktioner på Internet har till och med planerats noggrant för att stödja sina politiska eller kommersiella grunder.
[ad#Google Blogg]
Även om den kinesiska regeringen vill kontrollera sociala nätverk så som Weibo bör de inte stänga ner det helt. Myndigheter använder sig i dagsläget av nätverket för att kommunicera med allmänheten och håller på att bli en del av informationsstrukturen i Kina. Detta i likhet med övriga världen där sociala nätverk letar sig in till företag som använder det som kommunikationskanaler.
Källa 1