Handla med valutor

Foto av författare

By Mjukvara.se

Det finns många sätt att etablera sig på den stora marknaden av finanser. Många lockas av att göra en investering, ser pengarna växa och sedan kunna sälja av sin investering till vinst. Detta är såklart det ultimata sättet att tjäna pengar på och man hade önskat att det vore så enkelt. Istället krävs det en del kunskap, tid, engagemang och fingertoppskänsla, samtidigt som man verkligen måste hitta sin nisch. En av alla dessa nischer är den ofantligt stora marknaden av valutor. Har du någon gång växlat pengar utomlands så vet du hur svårt det kan vara att gå med plus!

Som att växla pengar

Alla som har varit ute och rest har säkert också växlat pengar någon gång. Även om vi mer och mer slipper byta papperspengar med varandra så ser man ofta möjligheten att välja mellan olika valutor när man betalar med kort utomlands också. Vad är egentligen skillnaden? Vad händer när man väljer det ena eller det andra?

Valutamarknaden är en av de mest volatila finansiella institutionerna av dem alla och kurserna ändras precis hela tiden. En växelkurs står sig sällan från en dag till en annan och dessa snabba ändringar är också det som lockar människor till just valutahandel. När du väljer att växla dina pengar vid ankomst till semesterparadiset kommer du få ett annat värde på kursen än vad du får när du åker därifrån. Att handla med valutor helt digitalt är nästan precis det samma. Du växlar pengar fram och tillbaka vid olika tillfällen.

Handla på valutamarknaden i framtiden

Att ta sig in på valutamarknaden som spekulant är inte helt lätt. Som du vet finns det en enorm mängd valutor att välja mellan på marknaden, och det gäller att hitta de där gyllene tillfällena då allt faller på plats. För att göra detta kan du dessutom, till skillnad från vanlig aktiehandel, köpa dina valutor i framtiden. Om du tror att en valuta är på väg upp eller ned kan du använda denna prognos till att lägga dina investeringar. Du behöver inte köpa dina valutor i stunden utan alltså välja själv när ditt köp ska gå igenom. Detta ger ytterligare en dimension till valutamarknaden.

Tillgång och efterfrågan

All valutahandel baseras på den klassiska paradoxen tillgång och efterfrågan. Vad som styr tillgången på en valuta är oftast centralbankerna, som alltså är valutans högsta styrande organ. Varje region som har en valuta har också en centralbank, med undantag för elektroniska valutor som är digitala och globala. Centralbankerna kan välja att hålla pengaflödet eller öka det under tider när regionens ekonomi är på väg uppåt. Om ekonomin ser bra ut blir valutan starkare och mer värd. Väljer centralbanken dock att trycka upp mer pengar så att människor inom regionen fortfarande har råd med handelsvaror av olika slag så kan valutans värde sjunka igen.

Centralbankernas jobb är att styra detta flöde stadigt uppåt, men välbalanserat. Som valutaspekulant är det ditt jobb att förutse dessa små uppåtgångar och snabbt sälja en valuta om ekonomin börjar bli skakig. Eftersom valutamarknaden är snabb och föränderlig är detta en riktig konst!