Gid-nummer är en funktion som Genline implementerat i sitt arkiv. Det är helt enkelt ett nummer som är relaterat en person eller plats i genlines bildarkiv över kyrkböckerna. Detta är extra viktigt i det material ni finner på Genline. Ur en nybörjares perspektiv är det nämligen så att detta materialet är stort och svårtytt. Skrivstilar och ord var helt enkelt annorlunda förr i tiden. Att sitta hemma kvällstid som nybörjare och äta sig genom detta materialet kan vara en rätt traumatiserande upplevelse och kanske skäl till att göra något annat. En sådan som jag som har lite tålamod skulle känna det som en prövning. Gid står för Genline id.
Men eftersom Genline vet att det finns många duktiga släktforskare därute som kan hjälpa varandra. Ofta är man extremt specialiserad på en plats, socken, län, kommun eller motsvarande. Eftersom folk flyttade i mycket mindre utsträckning för i tiden, finns det stora möjligheter till specialisering geografiskt.
Man kan också ha stora problem att tolka text. Kolla bilden nedan. Jag skulle ha stora problem att tolka denna som nybörjare på ett bra sätt. Framförallt skulle det vara väldigt tidskrävande.
Därför har Genline uppfunnit skapat detta Gidx nummer. Det underlättar väldigt mycket för dig som söker.
Hur gör jag för att använda Gid-nummer?
På Genlines sida om Gidnummer letar du upp platsen som intresserar dig. Klickar du på denna plats så ser du vad som är färdigkopplat(Gidat?) för just denna platsen. Jag väljer ”Sturkö”, därefter väljer jag nummer ”1776.1” vilket representerat Sturkö, Födde,+Vigsel, 1701-1717. Denna siffra ”1776.1” kopierar jag sedan in i Genlines program, se nedan för exakt plats(röda rutan i högra övre hörnet) Strukturen för Gidnummer är följande: Församlingsnummer.Sekvensnummer.Bildnummer
Då får du fram följande info om Sturkö för den tiden och kan söka vidare manuellt. Denna information representerar all info om Sturkö i Genlines bilddatabas
Gidnummer har en intressant websocial aspekt. Det är nämligen så att när en plats, årtal, bok får ett nummer, kan man lättare referera till det i sin digitala kommunikation. Det är mycket lättare att ange en nummer sekvens än att beskriva var man hittar någon information. Detta gör att genlines information mer liknar vad jag kallar sociala objekt. Detta gör att man lättare kan dela, diskutera och relatera till Genlines databas digitalt. Detta är ett tecken på att man gör någon rätt. Det som borde göras för att det skall bli perfekt är att ge varje gisnummer en URL, då kommer det hända på allvar. Precis som Spotify har gett sina låtar en specifik URL.
Kategorisering av Gid nummer
Detta har gjorts av engagerade släktforskare. I de flesta fallen har materialet indexerats helt gratis av ”proffs”. Allt för att göra materialet mer tillgängligt. Vill du själv hjälpa till att få ordning på det resterande materialet anmäler du dig på föreningens DIS hemsida, här. Kom ihåg att det mesta av detta arbetet är obetald så stötta gärna släktforskningen genom att gå med i föreningen DIS.
Om du gillar denna blogposten så prenumera på Mjukvara.se här. Om du är inne på Mikrobloggande följer ni mig på Twitter här
Relaterade inlägg:
Genline-kom igång!
Sökmetoder hos genline
Vad innehåller Genlines databas?
Kom igång med Familjeband