När jag var yngre hade jag en kamera. Min pappa köpte den någon gång när han var i Asien på någon tjänsteresa. Jag använde den rätt flitigt. Dessutom var jag en flitig användare av fotoalbum. Korten framkallades, sorterades, klistrades in och jag skrev dessutom kommentarer till varje kort jag klistrade in. Jag var duktig redan då. De flesta sjuttiotalister som läser detta kan känna igen sig. Finns det en nittiotalist som läser det undrar de nog vad jag skriver om. Nittiotalisternas uppfattning om fotoalbum är att de är 100% digitala.
Men dagens 90-talister gör exakt samma sak som vi födda på sjuttiotalet, bara att det är digitalt. De bläddrar inte tillsammans i fotalbumet, de skickar länkar med bilden istället. De skriver inte beskrivningar utan ”taggar” bilder istället. Personligen tycker jag detta är mycket effektivare. Framförallt blir det lättare att ”dela” bilderna med någon. Bara ta en länk och skicka. Ofta kan mottagare skriva en kommentar själv till bilden eller ”tagga” med namn de som finns på bilden. Ett beteende som tex är vanligt på Facebook.
Läser du detta inlägget kommer du lära dig att använda Flickr. Det innebär
- Hur man laddar upp bilder
- Hur du ser till att dessa bilder inte sprids och att du har kontroll över bilderna
- Hur du gör dina bilder sökbara
Flickr är en bildtjänst vars nytta är att du enkelt kan ”förvara” dina bilder online och om du har många bilder, blir lättare att söka i din bilddatabas. Att dela bilder blir också lättare eftersom varje bild får en URL som du kan skicka via tex mail eller MSN till vänner och familj
För att komma igång har Flickr en gratistjänst. Du kan gratis ladda upp 100 MB av bilder varje månad. Detta motsvarar mellan 25-100 bilder beroende på bildernas kvalite. Det finns också andra begränsningar men just mängden uppladdad data är den viktigaste. För de som betalar finns det inga begränsningar. Min rekommendation är faktiskt att ni köper ett abonnemang. Åtminstone i början. Ofta är det så att man har stora mängder bilder liggande på datorn och de flesta människor har ingen backup. Därför bör man ladda upp alla sina bilder på Flickr för att slippa olyckor med sin egna dator som gör att alla bilder försvinner. Kostnaden är ca 15 SEK i månaden. En billig försäkring för att ens bilder inte skall råka försvinna.
Så här gör man för att komma igång:
Anmälan. Du måste ha en yahoo email. Det är lite tråkigt för det är nämligen lite bökigt att skaffa. Det är dessutom ovanligt i Sverige att man har en yahoomail så för 99% av användarena måste registrera en yahoo mail och få ytterligare lösenord att hålla reda på. Detta är den enda struliga delen av Flickr. Allt annat flyter smärtfritt.
Efter registering är det uppladdning av bilder som gäller. Det finns två sätt
- Har du få bilder börjar du lämpligast under ”upload your first photos” eller klickar här om du redan är inloggad på Flickr
- Har du många foton är det bättre att ta Flickr Uploadr. Detta är en programvara du laddar ned till din dator(finns både för PC och Mac). Med hjälp av denna programvaran kan du enkelt bara dra din bilder så laddas de upp. Begränsningen handlar om hur snabbt bredband du har. Har du många bilder kan du få hålla på ett par timmar. Flickr Uploadr hittar du på Flickr:s toolsida. Är du inloggad kan du klicka här!
Nu är dina bilder uppe. Gratulerar du är nu en riktigt Flickr användare. Det finns några aspekter till som du som nybörjare måste tänka på:
Anonymitet: Vill du att dina bilder skall synas för hela världen? För mig är detta viktigt . Mina bilder är helt normala men jag vill inte att de flyter runt på hela nätet, fritt för alla att titta på. Om du känner på samma sätt gör du på detta sättet, annars struntar du bara i dessa punkter:
- Du redigerar dina inställningar under ditt profilnman, högst uppe till höger, klicka därefter ”privacy and permission”
- Därefter måste du gå igenom följande punkter och klicka så att andra användare inte kan få tillgång till dina bilder:
a. Vid” Who can download your stuff” skall det stå ” Only you”.
b. Vid “Who can share your photos or video” skall det stå ” Only you”.
c. Vid “Who can print your photos” skall det stå ” Only you”.
d. Vid “Who can blog your stuff” skall det stå ” Only you”.
e. Vid “Make your photos eligible for invitation by Getty Images?” Skall “no” vara inställningen
f. Vid “Who will be able to see, comment on, or add notes” skall det stå ” Only you”.
g. Vid “What license will your content have” skall det stå All rights reserved ©
Nu har du kontroll over spridningen av dina bilder. Du bestämmer! Under denna punkten på sidan:” Who will be able to see, comment on, or add notes” styr du också inställningarna på alla nya bilder som laddas upp. Står det ” View: Only you” då är alla ny bilder ej synliga för andra. Man kan också för varje bild ändra inställningar.
Nu är det en sak kvar innan du har full nytta av ditt Flickr bildalbum. Sökningar bland dina bilder. Just nu är den enda informationen som finns om dina bilder, namnet på bilden. Det är ofta en helt meningslös sifferserie. Den säger inget om bilden. Det är nu du måste göra som gamla tiders fotoalbum, skriva beskrivningar på varje bild. Har du många bilder är det mycket jobb att skriva beskrivningar. Därför finns det något som heter tags. Alltså en form av ”etikett” du kan sätta på varje bild. Om du klickar fram en av dina bilder så hittar du tagrutan till höger om bilden. Se bilden nedan!
Dessa tags gör det lättare att hitta när du söker efter bilder. Bilderna är då ”klassificerade
Har du många bilder är det så klart ett stort och jobbigt projekt att tagga dem. KLicka då på Organize i menyraden överst. Då kan du välja ut ett antal foton, tex på dig själv. Därefter tagga alla enkelt med tex ditt namn, eller ”Snygg” 😉
Nedan finner ni en bild på mig. Den är taggad med ”Christian Rudolf”(jag), ”Bessereggen”(precis klättrat upp för Bessereggen i Joutenheim, Norge) och ”Snygg”(behöver inte förklaras). Url:en som alla kan använda för att tex skicka denna bilden via mail är: http://farm4.static.flickr.com/3248/3163292260_ff03195826.jpg?v=0 Då kan ni också skriva kommentarer till bilden. Den är också sökbar på Flickr med de orden.
Bilden nedan ligger på Flickr:s servrar men visas här. Om ni väljer att använda Flickr på detta viset måste ni länka tillbaka till den sidan där bilden ligger, så här.