De 10 högst värderade techföretagen i världen

Foto av författare

By Mjukvara.se

Det råder ingen tvekan om techsektorns betydelse för den globala ekonomin. Faktum är att branschen uppgick till ett värde på 5,3 biljoner amerikanska dollar 2022, vilket säger en hel del om hur tongivande den är. Nya banbrytande techföretag dyker upp hela tiden och får fotfäste i de flesta delar av världen, men många av de största aktörerna förblir i toppen. Här är de 10 högst värderade techföretagen i världen just nu.

Apple Inc.

Apple är inte bara det högst värderade techföretaget i världen, utan i skrivande stund även det största aktiemarknadsbolaget på global nivå sett till intäkterna med en befintlig nettoförmögenhet på 2,257 biljoner amerikanska dollar.

Apple Inc. är ett amerikanskt techföretag som utvecklar och säljer olika programvaror och elektroniska produkter. Det grundades 1976 av Steve Jobs, Steve Wozniak och Ronald Wayne och har sedan dess vuxit till ett av världens mest kända varumärken. Sedan Jobs död 2011 har företagets vd Tim Cook hållit företaget igång och gjort det till det högst värderade techföretaget.

Det skulle vara förvånande om saker och ting förändras i framtiden, med tanke på hur många år Apple har varit den mest framstående aktören inom försäljning av smartphones och datorer. Men det går inte förneka att Apples tillväxt avtagit något de senaste åren. Vi får helt enkelt vänta och se om deras kommande vikbara iPhone blir en succé eller inte.

Microsoft

Därefter har vi det mycket välkända techföretaget Microsoft med huvudkontor i Washington, USA, som i skrivande stund har ett börsvärde på 1,829 biljoner amerikanska dollar. Med sina mycket välkända produkter som Windows, Microsoft Office Suite, Skype, Linkedin och Xbox 360 har företaget verkligen gjort sig förtjänt av sin framgång.

Microsoft grundades 1975 av Bill Gates och Paul Allen och har fått sitt namn från en förkortning av “microcomputer software” (programvara för mikrodatorer). Under årens lopp har MIcrosoft upplevt sina upp- och nedgångar, men har alltid lyckats behålla sin plats som ett av de högst värderade techföretagen i världen.

Faktum är att många analytiker beräknar att Microsofts intäkter kommer att öka med en sammansatt årlig tillväxttakt på 13 procent från räkenskapsåret 2022 till 2025. Samma analytiker förväntar sig också att Microsofts vinst per aktier kommer att växa med en årlig tillväxttakt på samma procent. Vi tror personligen att tillväxten har att göra med det faktum att Microsoft fortsätter att utveckla olika innovativa lösningar och att de inte uteslutande fokuserar på en enda tjänst eller produkt.

Alphabet Inc.

Härefter kommer Alphabet, tidigare Google, som äger sökmotorn Google samt streamingtjänsten YouTube och Google Cloud Platform, en samling molntjänster. Google började som en sökmotor som gjorde det möjligt för människor i alla delar av världen att organisera information på nätet. Idag används sökmotorn av miljardtals människor för att söka information på nätet, och företaget har utnyttjat sin framträdande ställning på marknaden för att bli ett nav för annonsering på nätet.

Som konglomerat har Alphabet idag starka intäkter från olika sektorer samtidigt som de investerar i olika startups och företag av olika storlek inom techbranschen, vilket har gjort Alphabet till det tredje högst värderade techföretaget idag. Deras börsvärde uppgår för närvarande till cirka 1,58 biljoner amerikanska dollar, vilket placerar dem strax efter Microsoft.

Trots företagets höga värdering på börsen tror många att Alphabet kommer att fallera inom 10-20 år. Många anser att Alphabet inte har utvecklat lika effektiva tjänster som till exempel Apple och Microsoft, åtminstone inte tjänster som utvecklas med åren. Även om YouTube och Google har förbättrats sedan de lanserades ser de i stort sett likadana ut som de gjorde när de kom, vilket många anser vara en nackdel för ett modernt techföretag.

Amazon

En annan techjätte som placerar sig på listan över de mest värderade företagen är Amazon, ett amerikanskt e-handels- och molntjänstföretag grundat av Jeff Bezos 1994. Amazon var till början inget annat än en av många marknadsplats på nätet, men började med tiden tillverka egna tekniska enheter och erbjuda molntjänster. Detta har gjort Amazon till världens största e-handelsföretag som idag värderas till 896,32 miljarder amerikanska dollar.

Men Amazon erbjuder inte bara en e-handelsplattform, utan har också utvecklat streamingtjänsten Amazon Prime, den virtuella assistentteknologin Alexa samt livsmedelsbutikerna Whole Foods Market i USA, genom vilka företaget drar in ännu mer pengar.

I vilket fall som helst har Amazon också gått igenom en hel del kontroverser, vilket innebär att techföretaget ännu inte har kunnat klättra högre upp på listan och riskerar dessutom att sjunka i nettoförmögenhet. Den största kritiken mot Amazon är företagets oetiska inställning till både anställda och hållbarhetsfrågor. Många anser till exempel att Amazon har orsakat många småföretags konkurs eftersom Amazon har fått ett slags monopol på marknaden. Flera hävdar också att Amazon uppmuntrar till en otroligt ohållbar konsumtion, vilket är allt viktigare för dagens konsumenter.

Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC)

TSMC är världens tredje största halvledartillverkare efter Intel och Samsung och världens största oberoende halvledartillverkare. Halvledare är ett material som delvis leder ström och används därför i mobiltelefoner och andra tekniska apparater. Anledningen till att företaget har en så stark ställning idag och fortsätter att växa är att halvledare i framtiden förväntas finnas i praktiskt taget allt.

TSMC grundades av Morris Chang 1987 och har sitt huvudkontor i Hsinchu, Taiwan. Företaget har ett börsvärde på 490 miljarder amerikanska dollar, vilket gör TSMC till ett av världens mest högst värderade techföretag enligt våra uppgifter. Med tanke på den viktiga roll som TSMC spelar idag kan vi förvänta oss att marknadsvärdet bara kommer att fortsätta öka under de kommande åren i takt med att digitaliseringen fortsätter att accelerera.

En av de viktigaste faktorerna som skiljer TSMC från många andra techföretag är att TSMC ligger i framkant när det gäller hållbarhet inom sektorn. De insisterar bland annat på att uteslutande tillverka hållbara produkter av högsta kvalitet med låg energiförbrukning med hjälp av avancerad teknik som kan bidra till att lösa många av de utmaningar som mänskligheten står inför. I takt med att vi blir mer klimatmedvetna värderas ett sådant hållbarhetstänkande allt högre på marknaden och fungerar därmed som en drivkraft för framtida tillväxt.

Tencent

Tencent är ett kinesiskt multinationellt konglomerat med ett antal dotterbolag som specialiserar sig på internetrelaterade tjänster, artificiell intelligens, teknik och underhållning på nationell och global nivå. Företaget grundades av fem kinesiska entreprenörer 1998 och har sedan dess vuxit till Asiens mest framgångsrika företag.

Tencent står bland annat bakom WeChat, ett multifunktionellt meddelandeprogram för mobiltelefoner, och QQ, ett annat gratis meddelandeprogram som är mycket populärt i Kina och har över 800 miljoner aktiva konton. Det är nog ingen överraskning att kinesiska användare av WeChat utsätts för censur, men appens ägare påstås också ha övervakat innehåll som utländska användare har publicerat. Detta genom att WeChat använder meddelanden från övervakade konton för att träna upp censuralgortimer och sedan använda dessa mot konton som är registrerade i Kina.

Trots kontroverserna är Tencent ett av världens största företag och tillhör de högst värderade techföretagen. I skrivande stund har det kinesiska företaget ett börsvärde på omkring 486,42 miljarder amerikanska dollar. Många är osäkra på om de kinesiska företagen kan bli större än amerikanska Silicon Valley i framtiden. Förespråkare menar att kineserna är på väg upp och kommer att se en enorm tillväxt under de kommande tre till fem åren. Kritiker å andra sidan hävdar att så länge företagen begränsas av den kinesiska regeringen och det kinesiska kommunistpartiet kommer de inte att kunna se den framgång som uppenbarligen finns på andra sidan.

Nvidia Corporation

Nvidia Corporation, vanligen bara kallat Nvidia, är ett techföretag som tillverkar grafikprocessorer och chipset för moderkort. Den amerikanska verksamheten grundades 1993 av Jen-Hsun Huang, Chris Malachowsky och Curtis Priem och har sitt huvudkontor i Santa Clara, Kalifornien.

Idag ligger det profilerade företaget högt upp bland världens mest högt värderade techföretag, med ett marknadsvärde på 480 miljarder amerikanska dollar, vilket innebär att de bara ligger inom 6 miljarder amerikanska dollar från kinesiska Tencent.

Förra året inträffade dock något katastrofalt för Nvidia när de drabbades av ett dataintrång och cirka 71 000 av deras anställda fick sina inloggningsuppgifter stulna. Tyvärr är det händelser som dessa som har en otroligt negativ inverkan på techföretagens rykte eftersom allmänheten förväntar sig att de ska kunna förhindra detta. När ett rykte är skamfilat innebär det också att fler investerare väljer att överge aktierna, vilket får som konsekvens att företagets nettoförmögenhet sjunker.

Tesla, Inc.

Tesla är ett annat varumärke som de flesta känner till idag och är ett amerikanskt bil- och energiföretag med huvudkontor i Austin, Texas, USA. Verksamheten, som är uppkallat efter fysikern och uppfinnaren Nikola Tesla, grundades i juli 2003 av ett gäng teknikintresserade entreprenörer. Idag är Elon Musk ansiktet utåt för det mycket omtalade företaget.

Tesla-bilar och deras eleganta samt moderna design har blivit mycket eftertraktade trots det höga priset och långa leveranstiderna. Totalt har företaget ett genomsnittligt marknadsvärde på 474,38 miljarder amerikanska dollar och en årlig omsättning på drygt 74,86 miljarder amerikanska dollar.

Förutom de mycket trendiga elbilarna har vd:n Elon Musk gjort sig och företaget känd genom sina olika udda uttalanden och medieframträdanden. Det senaste är att Musk har köpt Twitter, och det har nu skapat en hel del turbulens i medievärlden, vilket har bidragit till att Teslas aktiekurs fluktuerat kraftigt från dag till dag. Förutom att det är kontroversiellt i sig att Musk köpt Twitter och numera reglerar plattformen menar några att hans förvärv av den sociala medieplattformen för 44 miljarder dollar kan skada hans andra verksamheter rent ekonomiskt. Efter köpet sjönk till exempel aktierna i Tesla rätt rejält, vilket dessutom ledde till att Musk inte längre är världens rikaste person.

Meta Platforms, Inc.

Techjätten Meta Platforms, Inc., tidigare Facebook, är ett konglomerat med huvudkontor i Menlo Park, Kalifornien, USA. Verksamheten grundades 2004 av Chris Hughes, Andrew McCollum, Dustin Moskovitz, Eduardo Saverin och företagets ansikte utåt – Mark Zuckerberg. Idag äger Meta Platforms bland annat de sociala medieplattformarna Facebook och Instagram, meddelandeapplikationen WhatsApp samt VR- och techföretaget Oculus VR. Företaget blev börsnoterat i maj 2012 och blev strax därefter ett av världens mest betydande företag.

Mycket har dock hänt under de senaste åren, vilket har lett till att Meta Platforms inte längre ligger i topp bland de techföretag som har det högsta börsvärdet. En av de främsta orsakerna till Metas nedgång är att företaget anklagades för att ha gett Cambridge Analytica tillgång till användardata från Facebook, uppgifter som vissa tror påverkade det amerikanska presidentvalet 2016. Men företaget platsar fortfarande på vår topp tio-lista och beräknas vara värda omkring 375,34 miljarder dollar. Meta är också världens 18:e högst värderade företag i skrivande stund.

Verksamhetens aktie såg en rätt tråkig nedgång förra året, och förväntas enligt många experter inte kunna återhämta sig i år. Dess branta nedgång berodde till stor del på dåliga resultat från deras resultatrapport, vilket väcker frågor om dess framtid. Dessutom verkar hela Metaverse, som trots allt var en av deras starkaste innovationer, ha stannat upp.

Samsung

Därefter har vi det sydkoreanska konglomeratet Samsung, världens största tillverkare av vitvaror och hemelektronik. Företaget grundades redan 1938 av Lee Byung-chul och har numera sitt huvudkontor i Seoul samtidigt som det är verksamt i cirka 80 länder.

På grund av den hårda konkurrensen från rivalen Apple kan Samsung dock inte uppnå den betydelsefulla roll som företaget en gång hade inom elektronikbranschen. De ligger dock fortfarande på tionde plats bland världens högst värderade techbolag, med ett marknadsvärde på 334,05 miljarder amerikanska dollar i skrivande stund. Detta gör Samsung till det 22:a mest värdefulla företaget sett till börsvärde.

Liksom många andra stora techstjärnor har Samsung också varit inblandade i flera kontroverser. År 2022 drabbades Samsung dock av sitt största etikettsbrott hittills, GOS-skandalen, som ledde till att företaget förlorade många lojala kunder till Apple. Många frågar sig därför om Samsung endast kommer att överleva om de kopierar Apples design. Detta syns trots allt i deras senaste Galaxy-modeller. Huruvida detta är vad som krävs för att Samsung ska förbli ett av världens ledande techföretag eller inte kan vi tyvärr inte svara på. Vi tror dock snarare att Samsung behöver komma med något helt nytt och banbrytande som gör att de sticker ut från Apple om de vill överleva konkurrensen.