Allt du behöver veta om programmering

Tycker du om att arbeta analytiskt och lösningsorienterat med data och IT? Vill du kombinera logiskt tänkande med kreativitet? Då kan programmerare vara ett yrke som passar dig. Teknisk utveckling har en styrande position i dagens digitala samhälle, och yrket har goda framtidsutsikter där chanserna att få ett jobb är goda. Inom många branscher finns det ett stort behov av programmerare. Programmering används inom flera områden – exempelvis webbutveckling, spelutveckling, datorsystem, och artificiell intelligens. Så vad innebär yrket för dig som är intresserad?

Vad menas med programmering?

Programmering skapar en slags relation mellan människa och teknik, där du som programmerare ger instruktioner till en maskin, eller en del av en maskin. Utföraren använder sig av datorer för att lösa ett problem eller för att genomföra ett arbete. Detta görs genom att använda sig av ett programmeringsspråk som datorn kan tolka. För att arbeta med programmering krävs det att man kan kommunicera genom ett eller flera av dessa programmeringsspråk, vilket innebär att man behöver lära sig att koda.

Tänk dig själv som en kompositör som skriver ett stycke musik, som datorn sen ska framföra. Förutom att koda krävs det också att du kan upptäcka, förstå och lösa eventuella fel som uppstår. Yrket innebär ofta samarbete mellan dig och andra programmerare, designers, projektledare och andra som deltar i en process. 

Lär dig att programmera

Det finns flera olika sätt att lära sig att koda och programmera, till exempelvis genom särskilda inriktningar på teknikprogrammet eller på el- och energiprogrammet på gymnasiet. Du kan prata med en studievägledare innan ditt gymnasieval för att se vilka möjligheter som är aktuella för just dig.

Utöver detta finns både kurser och program på yrkeshögskola, högskola och universitet. Det finns också flera användbara hemsidor som man kan utnyttja sig av för att lära sig koda på egen hand. 

Olika programmeringsspråk

Det finns olika typer av programmeringsspråk att använda sig av när man jobbar med kodning, där varje språk har sina specifika regler och logik. Syftet är dock detsamma för samtliga av programmeringsspråken, vilket är att möjliggöra kommunikation mellan människa och maskin.

Vissa av dessa språk kan anses vara enklare eftersom de är lättare att lära sig, medan andra programspråk är mer avancerade. Att börja med något som är lättare att lära sig är ofta rekommenderat. Bland dessa alternativ hittar vi exempelvis HTML, Python och Ruby. När man känner sig bekväm med dessa kan det vara dags att använda sig av något mer avancerat, som JavaScript, C# samt C++.

Yh-utbildningar inom programmering

Yh-utbildningar inom programmering erbjuds både i klassrum och på distans beroende på vad som passar studenten bäst. Det finns också olika längd på utbildning, med både längre och kortare utbildningsalternativ. Ett antal exempel på utbildningar inom området är:

  • Javautvecklare, en 2-årig yh-utbildning i klassrum på Teknikhögskolan i Göteborg.
  • På Malmö Yrkeshögskola kan du läsa utbildningen Programmerare iPhone och Android, som sträcker sig över 1,5 år.
  • Hermods Yrkeshögskola erbjuder Pythonprogrammering, en distansutbildning under 26 veckor.
  • Ett annat alternativ för dig som vill jobba inom programmering är att plugga till systemutvecklare. På Yrkeshögskolan i Nyköping finns ännu en 2-årig utbildning, som leder till en yrkeshögskoleexamen där du efter din utbildning kan jobba som systemutvecklare. Men vad är egentligen skillnaden mellan programmerare och systemutvecklare?

Programmerare eller systemutvecklare?

Även om det finns likheter mellan att jobba som programmerare kontra systemutvecklare, så finns det också centrala skillnader som skiljer yrkena åt. En programmerares fokus ligger på kodning genom programmeringsspråk. Din kunskap inom detta område är omfattande eftersom du är specialist på en specifik del av ett projekt.

En systemutvecklare har däremot ett bredare ansvarsområde som kräver en övergripande förståelse, eftersom man kan spela en central roll i hela utvecklingsprocessen. Detta innebär exempelvis analys, design och testning. Inom ramen för jobbet finns ofta programmering. Systemutvecklare kan programmera själv, men man kan även lämna instruktioner till en programmerare. Det finns flera varianter inom yrket, exempelvis mjukvaruutvecklare, applikationsutvecklare och webbutvecklare. Inom dessa områden finns också en mängd utbildningar att välja mellan. 

Vad kommer man att ha kompetens inom?

Du som jobbar som programmerare behärskar kodning på ett eller flera av de programmeringsspråk som finns tillgängliga. Förutom att koda måste du även kunna fastställa att allt faktiskt fungerar enligt plan, vilket görs genom både testning och felsökning. 

Du vet också hur man rättar till eventuella fel som uppstår under processens gång. En programmerare behöver både tålamod och kreativitet och besitter värdefull kompetens inom problemlösning, vilket är en central del av yrket. Eftersom du sällan arbetar ensam kommer du att bli en fena på att jobba i team.

FAQ

Hur mycket får en programmerare i lön?

Som inom de flesta yrken finns det faktorer som gör att lönen varierar, som erfarenhet, specialiseringsområde och vilken roll du har. Du som är ny inom branschen kan tjäna mellan 37 000 och 48 000, men lönen kan vara både högre och lägre. 

Hur lär man sig att programmera?

Förutom utbildningar och kurser på yrkeshögskola, högskola och universitet, så finns det mycket du kan lära sig på egen hand. Det är inte ovanligt för en programmerare att vara självlärd, men vissa arbetsplatser kan komma att ställa krav på utbildning. 

Vad menas med programmering?

Programmering innebär att du som programmerare ger instruktioner till datorer för att lösa problem eller genomföra ett arbete. Du använder sig av kodning på ett programmeringsspråk som datorn förstår.